Máté Angi: Volt egyszer egy nyár

Hogyan másképp nyithatnánk meg a Pagonyon a nyári mesesarkot, ha nem Máté Angi gyönyörá meséjével, a Volt egyszer egy nyárral? Júliusban és augusztusban, míg a fagylaltok gombóckodnak, minden héten olvashatsz egy egészen új mesét az ismert mesehőseinkről a Pagonyos szerzőkről: lesz Tandori és a Főmedve, May Szilvia és Pudlimász, Gévai Csilla és Alenka, felbukkannak a titokzatos dagonyalények a balatoni strandon, és egy zsémbes királylány is megszelídül.

tovább...

Julijuli és Mackó

Tasnádi Emese könyve - Agócs Írisz illusztrációja

Julijuli öt éves, és most Angliában él a családjával. Vele van Mackó is, akivel végre lehet beszélgetni! Amerre járnak, meséket gyűjtenek, most elolvashatod, hogyan jutott eszükbe a második mese. Tasnádi Emese könyvét Agócs Írisz rajzaival.

tovább...

A csodálatos szemüveg

Finy Petra meséje Herbszt László illusztrációival

Finy Petra Aranyvackor különdíjas meséje a Kicsi Kovács Áronról szól, aki szemüveget kap, de nem akármilyet: a szemüvegen keresztül felélednek Budapest megszokott tájai. A hol vicces, hol továbbgondolásra hívó képeket-hasonlatokat Herbszt László részletgazdag grafikái keltik életre. Mind a többrétegű szöveg, mind a grafika felnőttnek-gyereknek egyaránt élvezetessé teszi a könyvet. A csodálatos szemüveg a Naphegy Kiadó 2011-es könyvheti újdonsága.

tovább...

Olvasósarok - Csengő-bongó meseutca

Részletek Mevlana Idris Zengin Csengő-bongó meseutca című könyvéből

A török író 1966-ban született Kahramanmaras Andirin nevű településen. Jogi diplomát 1989-ben szerzett Isztambulban. Több török gyermekirodalmi díj kitüntetettje. A Csengő-bongó meseutca meséiben a hétköznapi, megszokott világ szövetét valamilyen abszurd fordulat szakítja szét, hogy rávilágítson olyan fontos dolgokra, amelyeket el szoktunk felejteni.

tovább...

Szakács Eszter: Habakuk

 

Ezt az mesét még nyáron tettük fel, a köny azóta megjelent, keressétek! Habakuk királyfi Zöldség Anna, Szuromberek és Szegény Dzsoni és Tündér Lala rokona: egyrészt nagyon is mai kisfiú, egy kisfiú érzelmeivel, talpraesettségével és éles, kíváncsi tekintetével, másrészt koronája van, hőstetteket hajt végre, és mágikus tárgyakat kölcsönöz időnként a varázstárgyszertárból. A kötet illusztrációit Takács Mari készíti, akinek már volt dolga Milne Holnemvoltjában modernizált királyi családdal. Most bekukkanthattok a figurák tervébe is, akik itt egyelőre még fekete-fehérek.

Ez a nyitó történet.

tovább...

Božena Němcová: Az alabástromkezecske

Hogyan szabadul meg az ördög Kácsától, a folyton kereplő leánytól? Vajon szerencsét hoz-e Zuzankának az alabástromkezecske? Kiállja-e a próbákat a dúsgazdag kalmár lánya és a szegény pásztorfiú szerelme? És a furfangos hegyvidéki lány hogyan jár túl a bíró eszén? A népmesék egyéni hangvételű átírásával Nĕmcová – a cseh irodalom büszkesége –, dolgos, viszontagságokkal, de csendes, apró örömökkel is teljes történeteket mesél el. A válogatást Kállai Nagy Krisztina csodás, humoros, és színes illusztrációi teszik feledhetetlenné.

tovább...

Csoda és Kósza legrégebbi történetei

Csoda és a sétáló szénaboglya

Olvassátok el a legújabb Csoda és Kósza könyv első fejezetét, ahonnan megtudhatjátok, miért is nevezték el Kószát Kószának.

tovább...

Nyulász Péter: Helka

A Burok-völgy árnyai

Biztos vannak, akik ismerik Helka és Kelén történetét, de korántsem él annyira elevenen bennünk, mint például a görög mítoszok. Pedig ez is egy mítosz, mégpedig a miénk, magyaroké. Nyulász Péter elmeséli nekünk, ki volt Helka és Kelén, milyen misztikus lények népesítették be a Balaton vidékét, és kezük nyomán hogyan alakultak ki annak csodás természeti kincsei.

tovább...

Lázár Zsófia - Lázár Ervin: Bogármese

Illusztrálta: Faltisz Alexandra

Lázár Zsófia és Lázár Ervin közös műve az apa és a kislány fiktív-valós párbeszéde és a mese által életre keltett erdő meséje: amikor lehajolunk, leguggolunk, és elmerülünk a bogárhátban és a kék pettyes gombában, hogy (újra)felfedezzük a világot. A "nagy" Lázár Ervinek mellé ajánljuk a héten a szerzőnek és lányának ezt a közös művét.

tovább...

Sütihasználati beállítások